Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych trawnika należą nawożenie, koszenie, podlewanie, wałowanie, napowietrzanie oraz odchwaszczanie. Wykonywanie tych zabiegów regularnie i w odpowiednich terminach pozwoli nam utrzymać trawnik w stale świetnej formie.
Nawożenie
Koniecznym zabiegiem pielęgnacyjnym jest nawożenie. Wpływa ono bardzo korzystnie na formę trawnika. Tylko nawożone rośliny dadzą efekt gęstego, elastycznego i wyrównanego trawnika. Sprzyja to krzewieniu się traw i rozwojowy korzeni.
Nawożenie należy rozpocząć wiosną, kiedy ziemia już na dobre rozmarznie. Ostatni raz nawóz powinniśmy sypać pod koniec września, trawa musi mieć bowiem czas aby się przygotować do zimy. Nawożenie NPK około 2,0-1,0-2,0kg / 100m² rocznie.
- Azot- jest podstawowym pierwiastkiem niezbędnym do życia roślin. Jego brak powoduje zahamowanie wzrostu i żółknięcie liści. Rośliny są mniej odporne na suszę i wydeptywanie. Trawnik nawożony azotem jest ciemnozielony przez cały okres wegetacji, pod warunkiem systematycznego nawadniania. Pod wpływem azotu trawy silniej się krzewią.
- Fosfor- jego brak powoduje zahamowanie wzrostu. Szczególnie korzystny wpływ wywiera na rozwój systemu korzeniowego. Korzystne działanie fosforu polega także na zwiększaniu odporności traw na suszę, mróz i wiele chorób. Przedawkować tego składnika zdarza się rzadko i może powodować żółknięcie roślin.
- Potas- wpływa znacząco na wzrost i krzewienie się traw. Zwiększa odporność roślin na suszę, mróz i niektóre choroby.
- Magnez- jego zasadnicze znaczenie polega na tym, że jest składnikiem chlorofilu.
- Wapń- ma nie tylko bezpośredni wpływ na roślinę jako składnik odżywczy , ale i pośredni- poprawiając niektóre właściwości gleb. Polepsza jej strukturę, ułatwia pobieranie pozostałych składników pokarmowych
Należy pamiętać aby stosować odpowiednie nawozy, w zależności od pory roku. Wiosną z większą dawką azotu, jesienią mniejszą (lub zupełnie pozbawione azotu). W trakcie sezonu możemy zasilać trawę nawozami krótko działającymi lub specjalistycznymi w zależności od stanu trawnika, np. nawozy na trawnik z mchem, itp. Minimalna ilość stosowanego nawozu to dwa razy w sezonie wiosną i jesienią.
Koszenie
Koszenie jest chyba najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym na trawniku. Trawy na przycinanie reagują zwiększając ilość masy zielonej, aby zastąpić utracone liście. Koszenie zagęszcza więc trawnik i zwiększa jego walory estetyczne.
Trawę należy kosić co 7-10 dni na wysokość 3-4 cm. Skoszone źdźbła powinny być usunięte z trawnika. Nie zebrane resztki tworzą po pewnym czasie zbitą warstwę zabierając roślinom światło i hamując dostęp tlenu do gleby. Po każdym koszeniu trzeba wiec zgrabić skoszoną trawę lub stosować sprzęt z koszem.
Podlewanie
Zapotrzebowanie dzienne traw na wodę wynosi od 05 do 3 ( max 7) litrów na 1 m². Zależy to od gatunków traw, temperatury, nasłonecznienia i wiatru. W identycznych warunkach zapotrzebowanie na wodę może być różne, zależy bowiem od grubości darni, głębokości systemu korzeniowego, wysokości koszenia i sposobu użytkowania trawnika. Gatunki traw o wąskich liściach (kostrzewa czerwona lub owcza) zużywają mniej wody niż szerokolistne (wiechliny, rajgras). Zapotrzebowanie na wodę jest największe w czasie największych przyrostów masy traw (wiosną i późnym latem). Oczywiście, podstawowe znaczenie dla określenia ilości i terminu podlewania ma rodzaj gleby, oraz termin spodziewanych opadów. Dojrzały trawnik trzeba koniecznie podlać, gdy ziemia jest wyschnięta na głębokość ok. 3 cm. Jednak mniej szkody wyrządzi niewielkie przesuszenie niż ciągły nadmiar wody. Po podlaniu ziemia powinna być wilgotna do głębokości 10-15cm.
Wałowanie
Zabieg, który ma na celu wyrównanie powierzchni i pobudzenie trawy do krzewienia. Skład warstwy nośnej bardzo ogranicza częstość wałowania. Podłoże luźne, przepuszczalne, możemy i powinniśmy wałować częściej, ponieważ zachodzi obawa jego zbicia czyli ograniczenia przepuszczalności, a co za tym idzie dostępu wody i powietrza do korzeni.
Wałowanie należy wykonywać w dwóch prostopadłych kierunkach, „na krzyż”. Przejazdy powinny być wykonywane bez dłuższego zatrzymywania się w jednym miejscu. Nawroty, jeśli to możliwe powinny być wykonywane poza trawnikiem, lub bardzo łagodnie w jego obrębie, tak aby nie rozerwać darni. Wałowanie należy przeprowadzić wałem o masie ok. 70kg. Przy szerokości roboczej około 100cm. Ciężar wału musi być dostosowany do plastyczności trawnika. Skuteczność i powodzenie tego zabiegu będą zależały od wybrania odpowiedniej pory. Gleba nie może być zbyt mokra, bo wtedy niszczymy jej strukturę. Używając ciężkiego wału na zbyt plastycznej glebie powodujemy rozrywanie darni i głębokie wgniecenia. Przeprowadzenie wałowania jest konieczne na pewno raz w roku – wczesną wiosną by docisnąć kępy traw wysadzone przez mróz.
Napowietrzanie
Proces napowietrzania służy intensywniejszemu rozwojowi korzeni. Zwiększa elastyczność trawnika, pobudza trawy do wzrostu, sprzyja powstawaniu nowych rozłogów, poprawia wykorzystanie nawozów, co w efekcie prowadzi do otrzymania gęstego, wyrównanego i elastycznego trawnika.
Napowietrzanie dzielimy na dwie główne grupy zabiegów:
- aeracja (napowietrzanie), czyli wykonywanie otworów w darni, przez nakłuwanie przy pomocy wideł lub rurek wycinających i wyjmujących kawałki trawy wraz z podłożem. Maksymalna głębokość aeracji wynosi 8 -10 cm. Zabieg ten możemy wykonać za pomocą aeratora mechanicznego, który dodatkowo wybierze nadmiar filcu z trawnika. Aerację stosujemy dwa, trzy razy w sezonie.
- wertykulacja (pionowe cięcie darni), wykonywana za pomocą noży umieszczonych na wirujących bębnach. Maksymalna głębokość wertykulacji w warunkach przydomowych to 1cm. Przed zabiegiem trawę należy skosić na wysokość 2 cm. W warunkach przydomowych możemy wykorzystać specjalne przystosowanie grabie. Najczęściej trawnikom wystarcza przeprowadzenie jednego zabiegu, wiosną. Usuwamy w ten sposób obumarłe części roślin i nadmiar filcu, pozostawiając miejsce na wzrost świeżej trawy.